Blog o francouzských vínech - Úvodní slovo, a pojem Terrior

Posted By: Semen Konyukhov In: Sub Category 1 On: Comment: 1 Hit: 201

Blog o francouzských vínech.

Když se řekne Francie nebo lépe francouzské víno, vybaví se snad každému mýtická země, v níž právě víno hraje neodmyslitelnou historickou úlohu. Země, která toho může nabídnout velmi mnoho - teplé Středozemní moře, chladivé vlny Atlantického oceánu, výhledy z alpských velikánů, okouzlující Paříž, drsnou Normandii, tajemnou Bretaň či podmanivou Provence... jenomže to všechno je pouze zlomkem proti tomu, co znamená ve světě pojem "francouzské víno"!  

Úvodní slovo

Když se řekne Francie nebo lépe francouzské víno, vybaví se snad každému mýtická země, v níž právě víno hraje neodmyslitelnou historickou úlohu. Země, která toho může nabídnout velmi mnoho - teplé Středozemní moře, chladivé vlny Atlantického oceánu, výhledy z alpských velikánů, okouzlující Paříž, drsnou Normandii, tajemnou Bretaň či podmanivou Provence... jenomže to všechno je pouze zlomkem proti tomu, co znamená ve světě pojem "francouzské víno"!  

Pojem Terrior

Pojem Terrior - (doslova "půda" ale také rodná hrouda či kraj, původ)

Terrior můžeme považovat za složitý systém, který je tvořen řetězcem faktorů: místními přírodními podmínkami, klimatem měnicím se s každým ročníkem, druhem vysázené vinné révy a samozřejmě také lidským faktorem. 

Projev terroiru ve víně je výsledkem záměrné volby vinaře, který musí v první řadě počítat s dopadem přírodních podmínek na chování vinné révy. Použije nejvhodnější zásahy, aby maximálně zhodnotil tyto možnosti a aby se v konečném produktu projevilo originální, autentické víno, identifikovatelné dokonalým typickým charakterem pro příslušný terrior.

Ve sklence vína, které pijeme, se skrývají tři síly: jedna je z půdy, tj. široká škála půd a podloží; druhá ze vzduchu, tj. klima a zvlášť síla ročníku, jež je vždy nejistá; a konečně třetí síla, kterou je člověk, dělník jenž s přihlednutím k témto dvěma přírodním faktorům, vzduchu a půdě, zvolí příslušnou révu, aby poskytla svým vínem smyslový výraz, který bude věrný původu.

Zajimavé je že při pití vína si můžeme všimnout, jak půdní složky působí na charakteristické chuťové vlastnosti. 

Křemen (písek, štěrky,...) dodává jemný hmatový vjem.

Jíl zajišťuje různou měrou sevřenou a lepivou chuť. Je tedy v přímém vztahu s tříslovitými a plastickými složkami vína.

Vápenec dodává tělnatost, jistou poddajnost a zvyšuje tvárnost vína.

Značitelně víno ovlivňuje také teplota. V místech s chladnějším klimatem dostaneme suchá a živá bílá vína, a lehce pitelná červená vína. V teplejších místech, jsou vína bohatší, mocnější a kulatější.

Comments

Created On Thursday, October 11, 2018 Posted By Château Šafaříkova francouzská vína. Comment Link
Blog o francouzských vínech
Showing 1 - 1 of 1 item

Leave your comment

* Required field

Top