Bordeaux

Posted By: Pavel Katerynchuk In: Category 1 On: Comment: 0 Hit: 116

BORDEAUX

Historický bordeauxský vinohrad se rozprosírá v departementu Gironde.

Produkuje v mírném a vlhkém prostředí širokou škálu červených i bílých vín, suchých i sametových, z nichž některá jsou považována za největší vína na světě. 

Jsou to ostatně všechno velmi trvanliva vína.Dá se říct, že do vín z Bordeaux se člověk musí propít, aby si přišel na jejich chuť.

BORDEAUX

Historický bordeauxský vinohrad se rozprosírá v departementu Gironde.

Produkuje v mírném a vlhkém prostředí širokou škálu červených i bílých vín, suchých i sametových, z nichž některá jsou považována za největší vína na světě. 

Jsou to ostatně všechno velmi trvanliva vína.Dá se říct, že do vín z Bordeaux se člověk musí propít, aby si přišel na jejich chuť.

Bordeauxký vinohrad pravděpodobně vznikl v 1. století našeho letopočtu z popudu kmene keltských bojovníků, který se rozhodl vysázet révu odolnou proti chladu, bituricu, předka dnešních Cabernetů.

Dvanácté století, kdy došlo ke svatbě zapuzené královny Francie Eleonory Akvitánské s budoucím králemm Anglie Jindřichem II. Plantagenetem, přestavuje počátek plodného obchodování mezi Akvitánskem a Anglií, mimo jiné i s bordeauxkým vínem. Od té doby Anglie trvale projevuje těmto vínům přízeň a tento postoj lze zaznamenat dodnes.

Bordeaux má velmi příznivé oceánské klima.

Klima se pod vlivem teplého Golfského proudu, který vzniká v Karibské oblasti a obtéká akvitánské pobřeží, otepluje a jsou jím ovlivněny teploty v celé oblasti. Velmi důležitý masiv tvořený borovým lesem v oblasti Landes navíc vytváří kryt chránící vinohrady před větry ze západu, ale také ovlivňuje teplotu a udržuje vlhkost. V tomto mírném klimatuu se ovšem vinaři musí obávat jarních mrazíků na počátku růstu, chladných dešťů, které mohou vyvolat opadávání mladých plodů v období nalévání (následujícím po období květu), a kroupových srážek které mohou způsobit velké škody na hroznech.

- Něco málo o druzích vinné révy -

Do produkce bordeauxského vína spadá šest červených odrůd révy a osm bílých s nerovným zastoupením a rozvržením podle sektorů a apelací.

ČERVENÉ: 

1) Merlot je nejtypičtější odrůdou bordeauxské vinn révy. Pokrývá 60% výsadby. Je odrůdou vinné révy, která má velkou schopnost adaptace na různé půdy. Velmi rychle zraje na štěrkovitých půdách a určení data vinobraní je velmi významným rozhodnutím, neboť existuje reálné riziko přezrání. Zato dokonale vyjadřuje svou skvělou osobitost na jilovitých půdách ve vinohradech Pomerol a Listrac.

2) Cabernet Sauvignon pokrývá 27% výsadby červených odrůd. Je to panující odrůda vínné révy v oblasti Médoc. Tato pozdní odrůda potřebuje být pěstována na raných a teplých půdách, které se dobře vysušují, jako jsou štěrkovité půdy, aby vydala to nejlepší, co v ní je. Na rozdil od Merlotu je Cabernet Sauvignon velmi rozmarný a nepřizpůsobí se jakémukoli typu půdy. Vína z něj vyrobená mají velké aromatické bohatství, jehož složitost a plnost stárnutím roste. Třísloviny, jimiž se tato odrůda vyznačuje, jsou bohaté a výjimečně jemné.

3) Cabernet Franc se v kraji Bordeaux někdy označuje jménem Bidure. Představuje asi 13% výsadby červené vinné révy. Představuje 20% vysázené vinné révy v apelaci Saint-Émilion, kde je jednou z historických odrůd zvanou Bouchet. Cabernet Franc má rád půdy s velmi jílovitou strukturou nebo s písčitou strukturou na jílovitém podloží. Je to velmi nespolehlivá odrůda, jíž se daří projevit se na médockých půdách stejně dobře jako v libournské oblasti. Produkuje vína blízká vínům z Cabernet Sauvignonu, méně vybarvená, s nižším obsahem tříslovin, ale dlouhověká.

4) Malbec byl jjednou z největších libournských vinných rév, pochází zvláště ze Saint -Émilionu, kde se mu říká Noir de Pressac a představuje pouhých 0,9% výsadby. Malbec má temnně červenou barvu, výrazné třísloviny, a jsou to dlouhověká vína. 

5) Petit Verdot je odrůda vinné révy považovaná za druhořadou, má však tu přednost, že i při slabém ročníku dodává barvu a třísloviny, které ostatním odrůdám scházejí, ale zároveň se aromaticky či chuťově neprosazuje. Zraje pozdě, krátce po Cabernet Sauvignonu. Vyčítá se mu, že každý rok nedozraje.

BÍLÉ:

1) Sémillon pokrývá 55% bílé výsadby. Je silně dominantní ve vinohradech produkujících sametová vína a až téměř 90% půdy pokrývá v těch jenprestižnějších apelacích, jak jsou Sauternes a Barsac. Věhlas sametových bordeauxských bílých vín vytvořil právě Sémillon, neboť je velmi citlivý na útoky plísně Botrytis cinerea.

2) Sauvignon představuje 33% bordeauxských bílých odrůd. Více než tři čtvrtiny jeho produkce jsou vyhrazeny suchám bílým vínům, zbytek je určen na vína sametová.

3) Muscadelle představuje pouze 7% výsadby. Vína z něj jsou velmi aromatická, s nenápadnou vůní muškátu, bohatá a sladká.

4) Ugni Blanc , její zvláštnosti je že produkuje lehká a velmi kyselá vína.

5) Colombard má asi 2% výsadby. Vyskytuje se hlavně ve vinohradu Blaye, v menší míře ve vinohradu Entre-deux-Mers. Produkuje kyselá vína s nízkým objemem alkoholu.

V Bordeaux je velmi složité, téměř nemožné vytvořit identické víno různých ročníků, a to z důvodů klimatických podmínek, jsou v bordeauxském kraji rok od roku velmi rozličné.

Comments

Leave your comment

* Required field

Top